ביטול דו"ח
התחננת לשוטר שיוותר לך? אתה בטוח שאין סיכוי לבטל את ההרשעה? אל תהיה כל כך בטוח
קיבלת קנס? עצרת בצד הדרך, השוטר הסביר לך את העבירה, וביקשת בנימוס שיוותר לך. אולי אפילו התחננת, אבל הוא לא הסכים ורשם כל מילה שכתבת.
עכשיו אתה בטוח שאין סיכוי לבטל את הדו"ח או לערער עליו. לא כל כך מהר!
נתחיל מהסוף. אמרות כמו: "תוותר לי", "סליחה, לא שמתי לב" או "אחי זה מלא כסף הקנס הזה" יכולות להיחשב "ראשית הודאה".
מהי "ראשית הודאה"?
ראשית הודאה היא אמרה של אדם שמלמדת על תחילתה של הודאה. היא לא הודאה מלאה ומפורטת שבה אדם מספר לפרטי פרטים מה עשה, איפה היה, איך עשה וכיו"ב אך יש בה לחזק את החשד שנאשם ביצע את העבירה. על פי פסיקת בתי המשפט לאמרה מהסוג הזה יש משקל רב. יחד עם זאת, לא רואים בהם הודאה מלאה ומפורטת ומשקלה נמוך משלה. הפסיקה הכירה במקרים בהם נאשמים ביקשו סליחה וראו במקרים אלו כראשית הודאה. כך למשל בת"פ (מחוזי באר שבע) 533/95 מדינת ישראל נ' דוד אלאייש (נבו 15.07.1998) שם הורשע אדם בביצוע עבירות מין חמורות בין היתר על סמך זה שביקש מהמתלוננת סליחה בגין מעשיו. בית המשפט קבע שבקשת הסליחה עשויה ללמד על "מצפון לא נקי" ויש בה מקצת הודאה וחיזוק לחומר הראיות.
להרחבה: לינק למאמר שדן בהבחנה בין ראשית הודאה להודאה מלאה
[הודיית נאשם או הודאת נאשם נחשבות לגרסה מפלילה של נאשם ביחס לעצמו אשר משמשת כראיה חזקה מאוד להוכחת אשמתו של אדם. ככלל, הודאת נאשם צריכה להיתמך בתוספת ראייתית מסוג: "דבר מה נוסף". תוספת שמאמתת במידה כזו או אחרת את תוכן האמרה, גם אם היא לא מוכיחה את האשמה כשלעצמה. להרחבה נוספת קראו: ע"פ 3536/12 פלוני נ' מדינת ישראל (נבו 22.03.2016)]
אחריי שהבנו מה זו ראשית הודאה ושביטויים כמו "סליחה", "תוותר לי" וכו' יכולות להיחשב ראשית הודאה חשוב שתשימו לב (!) למה שאתם אומרים.
אבל אם בכל זאת אמרתם, מה אפשר לעשות?
הנה כמה דרכים בהם אפשר לתקוף את הדו"ח או הקנס:
-
השוטר לא יישם כנדרש את הנהלים וההנחיות: שוטרי תנועה כפופים להנחיות מסוימות שהם חייבים לעמוד בהם על מנת שהאכיפה שלהם תיחשב תקנית. כך למשל שוטר שלא כייל כמו שצריך את הממל"ז (מד מהירות לייזר) סטה מהנהלים ולכן יש פגם שניתן לתקוף אותו.
-
השוטר טעה ביישום החוק בנסיבות הקונקרטיות של המקרה: נניח שנהג עצר בשול הדרך לאחר שנגרמה תקלה ברכב. נניח ואכן הייתה תקלה ברכב אך השוטר התעלם מכך וחשב שבכל מקרה אסור לעצור. במקרים כאלו, חלה הגנה לפי תקנה 69(ה) לתקנות התעבורה. לפעמים שוטרים מיישמים באופן שגוי את הוראות החוק. גם במקרים כאלו, גם אם הודיתם, עדיין יכול להיות שלא ביצעתם עבירה ולכן גם במקרים כאלו אפשר לתקוף את הדו"ח.
-
ביצעתם עבירה קלה מהעבירה שייחסו לכם: יכולים להיות מקרים בהם תודו בעבירה קלה מזו שביצעתם, אבל ייחסו לכם עבירה חמורה יותר. או שהודיתם בביצוע עבירה אחת, אבל ייחסו לכם כמה עבירות. חשוב לשים לב לכך שעצם ההודאה לא מלמדת בהכרח על הודאה בעבירה מסוימת.
"רגע, אבל אם השוטר פשוט לא כתב אמת?"
חשוב לציין, זו תמיד יכולה להיות אופציה, אבל הסיכוי שבית משפט יקבל טענה כזו הוא נמוך יותר. בתי משפט תופסים משוטרים ככאלו שנוהגים לספר אמת ומוחזקים כחסרי אינטרס להפליל נהגים. יחד עם זאת, במקרים מסוימים ניתן לשכנע את בית המשפט שלא מסרתם את מה שנטען שמסרתם, או שלא הובנתם כהלכה וכיו"ב.
3 דברים שאתם חייבים לעשות לפני שאתם רצים לשלם את הדו"ח:
-
בדקו את פרטי הדוח: וודאו שהפרטים בדוח נכונים. בדקו את מספר הרכב, תאריך, שעת העבירה ופרטים נוספים. כמו כן, שימו לב למועד האחרון לתשלום.
-
אספו ראיות: אם יש לכם ראיות שיכולות לסייע לכם, כמו תיעוד מצולם או עדים, אספו אותן בהקדם.
-
היוועצו בעו"ד - תשלום הקנס שווה ערך להודאה ולכן, כדאי לבדוק מה אפשר לעשות לפני שמשלמים.