top of page
  • תמונת הסופר/תציון אבנילוב

מחיקת רישום משטרתי על ידי קצין משטרה: מדריך מקיף [לשנת 2024]

עודכן: לפני 6 ימים

האפשרות למחיקת רישום משטרתי על ידי קצין משטרה היא כלי חשוב עבור אזרחים המבקשים להשתקם ולפתוח דף חדש בחייהם. רישום פלילי יכול להוות מכשול משמעותי בתחומי חיים רבים כמו חיפוש עבודה, השגת רישיונות מקצועיים ואפילו בכניסה למדינות זרות. חוק המידע הפלילי ותקנת השבים, תשע"ט-2019, כמו גם תקנות המרשם הפלילי ותקנת השבים (אמות מידה לביטול רישומי משטרה) מסדירים את הכללים למחיקת רישומים פליליים ומשטרתיים ומתווים את הדרך למי שמבקש להחזיר את שמו הטוב.


מהו רישום משטרתי ומהן ההשלכות שלו?

המידע הפלילי כולל מידע אודות תיקי חקירה שנפתחו נגד אדם, בין אם הסתיימו בהרשעה, בזיכוי, בעיכוב הליכים או בסגירת התיק בעילות שונות כמו חוסר עניין לציבור או חוסר בראיות. רישומים אלה נשמרים במערכת המשטרתית, ולמרות שתיקים רבים נסגרים ללא הגשת כתב אישום, עצם קיומו של הרישום עלול להמשיך להשפיע על חייו של האדם. הרישום המשטרתי מציג ככל מידע על תיקים שנסגרו או תיקים הממתינים לבירור דין (תיקים שעדיין לא התקבלה בהם החלטה אם לסגור את התיק או לא). במאמר זה נתמקד בכלי המאפשר מחיקת רישום משטרתי של תיקים סגורים.


ניידת משטרה מקרוב

סעיף 33 לחוק המידע הפלילי ותקנת השבים

סעיף 33 לחוק המידע הפלילי ותקנת השבים מעניק סמכות לקצין משטרה בדרגת סגן-ניצב ומעלה, או לראש אגף החקירות והמודיעין במשטרת ישראל, למחוק פרט רישום משטרתי של תיקים סגורים בלבד (כלומר תיקים שנסגרו בחוסר ראיות, משום שנסיבות העניין לא מתאימות להעמדה לדין/לפתיחה בחקירה/תיק שנסגר בהסדר מותנה). מחיקה זו מתבצעת בהתאם לאמות מידה שנקבעו על ידי שר המשפטים ושר הבט"פ, וההחלטה מתקבלת תוך התחשבות בנסיבות המקרה.

במקרים שבהם התיק לא נסגר אלא עוכבו בו ההליכים, נדרשת הסכמת היועץ המשפטי לממשלה או מי שהוסמך על ידו להכרעה בנושא עיכוב ההליכים, לפני שניתן למחוק את הרישום.


אמות מידה למחיקת רישום משטרתי

התקנות הנלוות לחוק קובעות את אמות המידה שיש להתחשב בהן בעת בחינת בקשה למחיקת רישום משטרתי:

  1. חלוף הזמן: אחד השיקולים המרכזיים הוא הזמן שעבר מאז האירוע או מאז עיכוב ההליכים.

  2. גיל האדם בעת האירוע: גיל צעיר יותר, במיוחד כשמדובר בקטינים, עשוי להוות שיקול לטובת מחיקה, מתוך התחשבות בנסיבות ההתבגרות והשיקום.

  3. נסיבות אישיות: בית המשפט או קצין המשטרה יבחן את נסיבותיו האישיות של האדם, את התקדמותו והשיקום שעבר מאז המקרה.

  4. מהות וחומרת העבירה: עבירות קלות יותר או כאלו שאין בהן פגיעה חמורה באדם או ברכוש, ייתכן שיתאפשר מחיקתן מהר יותר.

  5. רישומים נוספים: אם קיימים רישומים פליליים/משטרתיים נוספים או תיקי חקירה פתוחים, הם עלולים להוות מכשול למחיקת הרישום.


הגשת בקשה למחיקת רישום משטרתי

אדם המבקש למחוק את הרישום המשטרתי שלו צריך להגיש בקשה מסודרת לקצין המשטרה המוסמך. הבקשה צריכה לכלול מסמכים התומכים בטענתו, כמו אישורים המעידים על שיקום או נסיבות אישיות אחרות המצדיקות את קבלת הבקשה. לאחר הגשת הבקשה, קצין המשטרה יבחן את המקרה לפי אמות המידה שנקבעו, ויקבל החלטה אם לאשר את המחיקה.

חשוב להדגיש שהבקשה אינה מתקבלת באופן אוטומטי, ותלויה בשיקול הדעת של הגורם המוסמך. במקרים מסוימים, כאשר מדובר בתיקים פחות חמורים, המשטרה עשויה להורות על מחיקת הרישום באופן יזום, ללא צורך בהגשת בקשה.


מחיקה אוטומטית של רישום משטרתי

החוק קובע מנגנון למחיקה אוטומטית של רישומים משטרתיים בעבירות קלות שאינן פשע (המכונות עבירות עוון - עבירות שהעונש המקסימלי בצידן הוא 3 שנות מאסר לכל היותר). לאחר שבע שנים ממועד האירוע (או חמש שנים במקרה של קטינים), רישום של עבירה שאינה פשע יימחק באופן אוטומטי. מנגנון זה מספק לאזרחים דרך נוספת להשתחרר מהשפעתו המתמשכת של הרישום המשטרתי, אך ישנם מקרים שבהם המחיקה האוטומטית לא תתבצע, למשל בעבירות חמורות יותר, או כאשר קיימים רישומים נוספים.


מקרים בהם לא תתבצע מחיקה אוטומטית

על אף שהחוק מעניק אפשרות למחיקה אוטומטית, ישנם מקרים חריגים בהם לא תבוצע המחיקה. כך למשל, כאשר קיימים רישומים נוספים או כשמדובר בעבירות מסוימות הנחשבות לחמורות יותר, ייתכן כי הרישום לא יימחק גם בחלוף הזמן הקבוע בחוק. במקרים אלו, ייתכן שיהיה צורך בהגשת בקשה יזומה למחיקת הרישום על פי שיקול דעת של קצין המשטרה.


שיקולים נוספים בבחינת בקשה למחיקה

בעת בחינת בקשה למחיקת רישום, המשטרה מתייחסת גם לגורמים נוספים כמו חומרת הפגיעה באדם אחר, היקף הנזק שנגרם לרכוש וההיסטוריה הפלילית של המבקש. נסיבות אישיות של המבקש, כמו שיקום מוצלח או חרטה כנה, עשויות להטות את הכף לטובת מחיקת הרישום.



רגע לפני סיום:

במקרים של תיקים שנסגרו באחת העילות כגון "נסיבות העניין בכללותן לא מתאימות להעמדה לדין (חוסר עניין לציבור)" או "חוסר ראיות", כלומר תיקים שמהווים רישום משטרתי, קיימים שני מסלולים עיקריים. הראשון הוא בקשה לשינוי עילת הסגירה – שינוי העילה שבגינה נסגר התיק לעילה של חוסר אשמה. שינוי זה מוביל למחיקת הרישום בעקבות שינוי מהותי במעמד התיק. השני הוא בקשה למחיקת הרישום על ידי קצין משטרה בהתאם לסמכויות שנקבעו בסעיף 33 לחוק המידע הפלילי ותקנת השבים, כאשר מבקש עומד בתנאים שנקבעו בחוק ובתקנות הנלוות. במאמר זה עסקנו רק באפשרות המחיקה על ידי קצין משטרה, שהיא פעולה המיועדת לאפשר ביטול הרישום בתיקים סגורים לאחר חלוף זמן והתחשבות בנסיבות אישיות של המבקש.



כמו כן כאן תוכלו להוריד את המדריך המלא למחיקת רישום פלילי שמתייחס לשתי עילות אלו ולבקשת חנינה מנשיא המדינה:



להורדת תבנית בקשה לשינוי עילת סגירה:



סיכום

מחיקת רישום משטרתי על ידי קצין משטרה היא כלי משמעותי המאפשר לאדם לפתוח דף חדש בחייו. החוק מספק את המסגרת המשפטית למחיקת רישומים בתנאים מסוימים, ומעודד שיקום של עבריינים לשעבר. עם זאת, התהליך אינו אוטומטי וכולל שיקול דעת פרטני של גורמי האכיפה בהתאם לאמות המידה שנקבעו בחוק ובתקנות.

לפני הגשת בקשה למחיקת רישום פלילי או משטרתי, מומלץ להיוועץ עם עורך דין המתמחה בתחום הפלילי, על מנת לוודא שהבקשה תיעשה באופן מקצועי ומדויק, וכדי למקסם את הסיכוי להצלחתה.


המאמר נועד לספק מידע כללי בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי. כל מקרה נבחן לגופו ומומלץ לפנות לייעוץ משפטי מקצועי ומותאם אישית.

Comments


bottom of page